Vergeet de meisjes


De Amerikaanse journalist Fields reist met enige tegenzin naar Voorhorst om de beroemde schrijver Iris Kouwenaar te interviewen. Al gauw wordt hij overrompeld door een fascinatie voor de raadselachtige relatie tussen Iris en haar huisgenoot Kay.
Hij dringt hun leven binnen en observeert de totale toewijding waarmee Kay haar steeds zieker wordende vriendin verzorgt. In hun eigen kleine wereld, tussen de muren van een slaapkamer in West-Friesland, zijn de twee vrouwen aan elkaar overgeleverd.

Vergeet de meisjes laat een nieuw licht schijnen op vriendschap, die minstens zo intens en ingewikkeld is als een liefdesrelatie. Alma Mathijsen verkent in deze roman de grenzen tussen toewijding en obsessie, tussen zelfopoffering en egoïsme.
De grote goede dingen


‘Waarom wilde mijn vader een kind? Waarom wilde een man die twee en een half pakje per dag rookte, jenever als water dronk en drie uur per nacht sliep, een kind? Kan ik hem dat kwalijk nemen? Kan ik mijn vader mij kwalijk nemen?’

De jonge Mila reist van Amsterdam naar Israël met Don, de beste vriend van haar overleden vader. In de jaren zestig vormden de twee mannen met Majoor en Herman een gevierd anarchistisch strijkkwartet. Na zijn dood werd haar vader een man van verhalen. De tocht van Mila en Don voert via Ruigoord naar Eilat. Het verleden van haar vader confronteert Mila met haar beeld van hem. In De grote goede dingen weet Alma Mathijsen twee tijdperken ingenieus met elkaar te verbinden. Dat leidt tot een onverwachte ontknoping, waarbij Mila werkelijk afscheid neemt van haar vader.

 

Voor De grote goede dingen deed Alma Mathijsen onderzoek naar de oude vriendengroep van haar overleden vader Hub. Mathijsen, die in de jaren zestig optrad met onder meer de Insektensekte, het Resistentie Orkest en Eksooties Kietsj Konservaatooriejum.

'Eerlijk gezegd denk ik dat het feit dat werkelijk niets aan dit boek gelikt is,
het uiteindelijk zo krachtig en ontroerend maakt.'

   - De Groene Amsterdammer

'Krachtige roman.'
   - De Limburger

'Wat Alma Mathijsen heel goed kan, is de tegenwoordige tijd laten overvloeien in verhalen van vroeger.'
   - Tubantia

'Een mooi coming of age verhaal.'
   - De Telegraaf

Paperback | ISBN 978 90 234 8844 6 | 176 pag. | ca. € 18,90

Ook als e-book verkrijgbaarKlik hier om het boek direct te bestellen.

Lees hier de recensie van De grote goede dingen
door Marja Pruis (De Groene Amsterdammer, 30 oktober 2014)Lees hier de recensie van De grote goede dingen
door Koen Eykhout (De Limburger, 11 november 2014)September 2011 verscheen Alles is Carmen, een boek over compromisloos verlangen naar geluk.


Niets is gewoon of zomaar. Leven is overgave aan de dag. Bij Carmen draait alles om Carmen, en dat was ook al zo toen ze kind was.

Ik ben heel belangrijk. Mijn naam is Carmen. Sinds mijn achttiende leef ik van het pensioen van mijn vader. Ik werk niet. Wel rook ik sigaretten en draag ik mijn haar in een scheiding. Ik houd van kinderen pesten, in het gezelschap van dronken mannen kaasvlinders eten en dode muizen met een vuurpijl de lucht in schieten.
Toen was er Chris. In de tijd vóór hem heb ik nooit een jongen lief gehad. Vanaf dat moment was niets meer hetzelfde.
De wereld moet terug in balans schieten. En met haar de maan en alle planeten. Olie in de katrollen, zodat alles weer gesmeerd loopt. Oorlogen spelen zich af in landen waar ik nooit zal komen.

'Briljant!' - de moeder van Alma